Vprašanja in odgovori

Obdarovanje

Ali lahko tudi jaz obdarujem katerega izmed otrok?

Seveda, v akciji lahko sodeluje vsak, ki si želi razveseliti otroka z darilom, ki si ga je zaželel. Za pristop k akciji kliknite tukaj.

Ali lahko obdarim več otrok?

Seveda, obdarite lahko tudi več otrok. To storite tako, da izberete več pisem.

Otrok si je zaželel darila, ki presegajo moj proračun. Kaj takega še svojemu otroku ne bi kupil! A so to res otroci iz socialno ogroženih družin?

Vsi otroci, ki so vključeni v našo akcijo, prihajajo iz socialno ogroženih družin in nespodbudnih družinskih okolij. Predlagajo jih centri za socialno delo, patronažne službe zdravstvenih domov in svetovalne delavke osnovnih šol in vrtcev, v katere so otroci vključeni. Veliko vključenih otrok je tudi vzgojno zanemarjenih. Ne glede na to (ali pa morda ravno zaradi tega) pa so želje teh otrok včasih brezmejne. So pa ti otroci veseli kakršnegakoli darila, ki ga sicer ne bi dobili.
Pravtako lahko združite moči s svojimi prijatelji, znanci in sodelavci ter skupaj kupite darilo, če je le-to predrago in veliko.

Otroci

Otrok si je zaželel smučarski kombinezon, toplo zimsko obutev in še smuči. Revni otroci pa res ne smučajo! Nas zavajate?

Verjetno res ne smučajo, ker si tega ne morejo privoščiti. Si pa želijo. Tako kot otroci iz socialno neogroženih družin, ki lahko svoje sanje uresničijo. Če imate možnost, kupite eno stvar (npr. kombinezon in dodajte rabljene, a uporabne smuči).

Kako naj zaupam, da bo darilo res prišlo v roke pravega otroka? Kako sledite poti darila?

Ves namen, trud ter naše in vaše delo so namenjeni temu, da razveselimo otroka z darilom, ki si ga je zaželel. Otroška pisma prejmemo iz različnih slovenskih izpostav ZPMS (Zveze prijateljev mladine Slovenije) in njim tudi dostavimo darila. Odzivi o sreči otrok so presunljivi.

Vsa naša akcija temelji na delu in zaupanju ter veri v dobro. Mi zaupamo, da ste dali v paket primerno darilo, vi pa nam morate zaupati, da bo prišlo v prave roke. Ob koncu akcije bomo z vami delili tudi nekaj utrinkov sreče ob predaji daril. Z akcijo Trije zimski botri skupaj pomagamo predvsem staršem oziroma skrbnikom otrok, ki sami darila svojemu otroku ne morejo kupiti.

Oddaja daril, prevzemna mesta in datumi

Ali lahko oddam paket tudi kak dan prej ali kasneje?

Če darila ne morete dostaviti v roku, nas o tem obvestite v spodnjem obrazcu. Skupaj bomo našli rešitev.

Darilo sem naročil prek spleta. Bojim se, da mi ga ne bodo dostavili pravočasno. Kako lahko to uredim?

Če darila ne morete poslati v roku, vas prosimo, nas o tem obvestite v spodnjem obrazcu. Skupaj bomo poskušali najti rešitev.

Katera prevzemna mesta so na voljo?

PREVZEMNO MESTO PIONIRSKI DOM, Vilharjeva cesta 15, Ljubljana:

petek, 24. 11. 2023, od 16:00 do 20:00
sobota, 25. 11. 2022, od 10:00 do 18:00
ponedeljek, 27. 11. 2022, od 16:00 do 20:00

petek, 1. 12. 2023, od 16:00 do 20:00
sobota, 2. 12. 2023, od 10:00 do 18:00
ponedeljek, 4. 12. 2023, od 16:00 do 20:00

Darilo lahko ODDATE tudi na recepciji Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih, Vilharjeva cesta 11, Ljubljana (vhod v Festivalno dvorano), vsak dan med 7h in 19h (do vključno 4. 12. 2023).

Datumi oddaje darila na prevzemnih mestih ali po pošti?

ZADNJI rok ODDAJE darila PO POŠTI: 9. 12. 2023.

Darilo

Ne morem uresničiti želje. Ali lahko kupim kaj drugega?

Otrokova želja naj bo vaše vodilo. Seveda, če jo zmorete uresničiti. Če ne, se ji skušajte približati s podobnim darilom, primernim starosti otroka. Lahko pa poiščete drugo pismo, v katerem zapisano željo lahko uresničite. Obstoječe pismo nam prosim zavrnite. To storite tako, da greste v mail v katerem ste prejeli pismo otroka in na koncu tega maila (pod črto) v stavku “Če ste si premislili, lahko vašo izbiro pisem prekličete tukaj”, kliknete na besedo tukaj. Kasneje si ob ponovni prijavi lahko izberete novo pismo.

Otrok si je v pismu zaželel več različnih reči. Moram kupiti vse?

Otroške želje so velikokrat brez meja. Nikjer pa ni rečeno, da bodo vse uresničene in da bodo otroci dobili vse, kar si zaželijo. Če boste z nakupom darila izpolnili le eno izmed njegovih želja, bo to precej več, kot bi ta otrok dobil sicer.

Se lahko podpišem v pisemcu za otroka, ki ga dodam paketu?

Otroke bodo paketi pričakali v prazničnih dneh in dovolimo jim, da tudi oni še naprej verjamejo v tri zimske dobre može. Predlagamo, da podpišete enega izmed njih (Miklavž, Božiček ali dedek Mraz) oz. tistega, kateremu je otrok napisal pisemce.

Ali lahko darilu priložim pismo?

Vsekakor. Otrok bo gotovo vesel tudi prijaznega sporočila, napišite pa mu ga v imenu treh zimskih dobrih mož ali treh zimskih botrov, torej podpišite pod pismo enega od njih.

Ali je poleg tistega, kar si je otrok zaželel, dovoljeno dodati v paket še kaj, na primer kakšno sladkarijo, oblačilo, igračo, šolske potrebščine?

Če zmorete k darilu dodati še kaj, boste s tem otroku naredili še večje veselje. Prosimo le, da ne prilagate svežega sadja ali drugih hitro pokvarljivih živil, saj se lahko v času, ko je darilo v skladišču ali na poti, pokvari.

Ker se lahko zgodi, da bi želel otrok zamenjati oblačila ali da se še v garancijskem roku tehnična igrača pokvari, me zanima, ali jaz spravim račune, jih posredujem vam ali jih priložim v paket?

Veliko je možnosti, da otrok ni iz istega kraja kot vi, torej vaših daril ne bo mogel zamenjati. Verjamemo, da boste znali izbrati primerna oblačila/darila zanj. Že to, da bodo nova, je verjetno več, kot je ta otrok kdaj imel. Je pa vsekakor priporočljivo, da račun spravite in vas kasneje kontaktiramo mi, če bi bilo to potrebno. Pri otroku tudi napišemo njegovo starost in/ali velikost oblačila ali obutve. V primeru dvoma, pa je vedno bolje kupiti številko večje oblačilo in obutev.

Otrok si je zaželel smučarski kombinezon, toplo zimsko obutev in še smuči. To je res drago darilo!

Želje otrok so včasih brezmejne in nikakor ni otroku potrebno uresničiti vseh zapisanih želja. Povsem primerno je, da otroku uresničite le eno željo, ki jo je zapisal v pismu.

Na srečo pa nekatere trgovske hiše prodajajo kombinezone in toplo zimsko obutev tudi po zelo sprejemljivh akcijskih cenah, kar je smiselno preveriti. Prav tako pride v poštev rabljena, a ohranjena, smučarska oprema.

Otrok si je zaželel smučarski kombinezon, toplo zimsko obutev in še smuči. Revni otroci pa res ne smučajo! Nas zavajate?

Verjetno res ne smučajo, ker si tega ne morejo privoščiti. Si pa želijo. Tako kot otroci iz socialno neogroženih družin, ki lahko svoje sanje uresničijo. Če imate možnost, kupite eno stvar (npr. kombinezon in dodajte rabljene, a uporabne smuči).

Doma imam veliko oblačil, ki bi jih podaril. Lahko to zavijem v darilo za otroka?

Lepo vas prosimo, da otroku podarite vsaj eno izmed daril, ki si jih je zaželel. In če so to oblačila, naj bodo nova. Vsekakor pa lahko rabljena, a čista oblačila podarite najbližji okrajni enoti Zveze prijateljev mladine.

Otrok si je zaželel stvar, za katero ne vem, kaj je.

Uporabite računalnik in na njem spletni brskalnik, morda povprašajte prijatelje. Zagotovo vam bo kdo znal pomagati.

Doma imam še kitaro/kolo/sintesajzer/ ... ki bi ga rad komu podaril? Lahko to dostavim vam, čeprav si otrok nič od tega ni zaželel.

Seveda. A prosimo vas, da najprej poskrbite za darilo, ki si ga je otrok zaželel. Celoten projekt je namreč zasnovan na uresničevanju konkretnih želja posameznih otrok. Vse dodatne stvari pa so seveda dobrodošle in jih lahko prinesete skupaj z vašim darilom.

Paket

Kako naj spakiram darilo? Kakšen mora biti paket?

Obliko paketa prepuščamo vaši domišljiji in ga poglejte z otroškimi očmi. Nam je pomembno le, da je paket trdno zalepljen, ovit z močnim zavijalnim papirjem in opremljen s kodo otroka ter QR kodo, da bo v enem kosu prišel do pravega otroka.

Lahko kodo otroka napišem na roke ali mora biti natisnjena?

Vsekakor je koda lahko napisana na roke, a naj bo napisana na veliko in čitljivo, s pisalom, ki se ne zbriše, da je ne bo moč spregledati ali odlepiti. QR koda pa mora biti natisnjena, saj nam to bistveno olajša, da darilo najde otroka, ki je pismo napisal.

Darilo bi poslal prek GLS pošte brezplačno.

POŠILJANJE PAKETA Z GLS – BREZPLAČNO [za pakete v velikosti do 50x50x50 cm preko mreže PAKETOMATOV*]:
1. Darilo ustrezno opremite s QR kodo.
2. Darilo zapakirajte v trpežen transportni ovoj ali paket.
3. Povezavo najdete v .pdf navodilu pisma, ki ste ga prejeli ob izbiri pisma. Pod ‘Referenčna številka naročila’ vpišite ŠIFRO vašega pisma, primer: LJ10_001_Marija. (opozorilo: čeprav piše VRAČILO, gre za pošiljanje paketa direktno v območne enote)
4. Na transportni ovoj ali paket nalepite ‘Prevoznico’ (prejeli jo boste v zadnjem koraku oddaje naročila za oddajo paketa in tudi na svoj elektronski naslov).
5. Paket oddajte na PAKETOMATU (lokacije: https://posljipaket.si/paketomati).

*če darila NE boste oddali v PAKETOMATU, vam GLS nudi 30% popust na osnovne storitve s kodo TZB2023. Storitev je dosegljiva na https://posljipaket.si. Opomba: kot Pošiljatelj poleg svojega PRIIMKA, navedite v oklepaju še ŠIFRO vašega pisma, primer: Janez Novak (LJ10_001_Marija). Za kakršne koli informacije, vprašanja ali težave kontaktirajte [email protected] ali 01/500-11-50.

Darila ne morem dostaviti v predpisanem roku: 4. 12. 2023

Če ste pozno prevzeli pismo ali pa spletna trgovina ne zmore hitro odposlati darila, lahko darilo pošljete tudi kasneje a prosimo najkasneje do 9. 12. 2023. Prosimo, če nam tudi sporočite kasnejšo dostavo in sicer s klikom na povezavo na dnu prejetega mailu pisma, ki se glasi: “Če želite pismo (za)vrniti ali spremeniti datum dostave, lahko to storite tukaj”. S klikom na to povezavo navedeno na dnu maila, je možna sprememba datuma dostave darila.

Oddala sem darilo brez QR kode. Kaj zdaj, bo darilo sploh dostavljeno otroku?

Darilo bo seveda dostavljeno otroku. Vendar bo pri tem potrebne več naše pomoči, da primerno označimo in prepošljemo paket.

Otroško pismo

Ali lahko zamenjam pismo, ki sem ga izbral?

Lahko. Pismo lahko zavrnete v mailu, v katerem prejmete pismo otroka. To storite tako, da greste v mail v katerem ste prejeli pismo otroka in na koncu tega maila kliknete na spletno povezavo. Kasneje si ob ponovni prijavi lahko izberete novo pismo.

Premislil/a sem si, ne želim sodelovati. Lahko pismo za(vrnem)?

Lahko. Pismo lahko zavrnete v mailu ali v SMS, v katerem ste ali boste prejeli pismo otroka.

To storite tako, da greste v mail v katerem ste prejeli pismo otroka in na koncu tega maila (pod črto) v stavku:
Če želite pismo (za)vrniti ali spremeniti datum dostave, lahko to storite tukaj.”

Ali v prejetem SMS ob izbiri pisma kliknete na povezavo na dnu SMS besedila: V primeru, da ste po pomoti izbrali pismo, lahko pismo vrnete s klikom na https://trijezimskibotri.si/obdaruj/?…

Kasneje si ob ponovni prijavi lahko izberete novo pismo.

Spoštovali in upoštevali bomo vašo odločitev. Ker ne želimo, da bi kakšen otrok ostal brez darila, bomo njegovo pisemce posredovali novemu obdarovalcu.

Na risbici je navedeno drugo ime in koda kot v mailu.

Morda je prišlo do napake. Prosimo vas, da nas o tem obvestite prek spodnjega obrazca in skupaj bomo napako odpravili.

Donacija

Nimam časa nakupovati daril, rad pa bi sodeloval pri akciji. Lahko morda nakažem denar? Če da, za kaj bo ta denar porabljen?

Donacijo lahko izvedete s klikom na doniraj.

Z zbranimi sredstvi sklada se kupijo darila za otroke, ki jih žal niso prejeli, ker je obdarovalec, kljub temu, da se je prijavil, kasneje odstopil iz akcije ali ker je bilo na voljo manj obdarovalcev kot je želja oziroma pisem otrok iz socialno ogroženih družin in nespodbudnih družinskih okolij.

Pomoč na daljši rok

Otroku bi rad pomagal na daljši rok. Kaj lahko naredim?

Ob oddaji darila omenite sodelavcem akcije Trije zimski botri in poiskali bomo možnosti trajne pomoči otroku.

Obveščanje

Tudi v prihodnje bi želel biti obveščen o vaših aktivnostih.

Vsi, ki ste do sedaj sodelovali v akcijah Treh zimskih botrov, boste o vseh naših aktivnostih obveščeni tudi v prihodnje (preko e-mail pošte ali brezplačnih SMS obvestil). Če tega ne želite več, nam pišite in izločili vas bomo iz skupine prejemnikov naših obvestil.

Ne želim več prejemati e-mail/SMS obvestil. Kako se lahko odjavim?

Odjava je preprosta. Na dnu e-mail sporočila imate povezavo za odjavo od prejemanja e-mail sporočil.
Za odjavo od prejemanja SMS sporočil klinite na odjavno povezavo https://trijezimskibotri.si/odjava na koncu SMS ali kar tukaj in vpišite svojo mobilno številko.

Zahvaljujemo se vam, da vas je projekt pritegnil in da smo z vašo pomočjo obdarili otroke.

Podjetja

Lahko sodelujemo pri akciji kot podjetje?

Seveda lahko. V spodnje okno vpišite, kaj vse vas zanima in z veseljem vam bomo odgovorili.

Društva in enote ZPMS s katerimi sodelujemo

Kako lahko prijavim svojega otroka v akcijo Trije zimski botri?

Svojega otroka lahko prijavite v akcijo izključno v vam najbližjem društvu ZPM. Društva določajo, kdo lahko sodeluje v akciji Trije zimski botri ali katerikoli drugi akciji obdarovanja. Mi otroških pisem ne sprejemamo.

Seznam sodelujočih društev:
ARS VITAE – Društvo za razvoj in izvajanje programov pomoči
Center za socialno delo Pomurje, Enota Gornja Radgona
Center za socialno delo Pomurje, Enota Lendava
Center za socialno delo Pomurje, Enota Ljutomer
Center za socialno delo Pomurje, Enota Murska Sobota
Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src, Murska Sobota
Društvo prijateljev mladine Črnomelj
Društvo prijateljev mladine Koroške
Društvo prijateljev mladine Maribor
Društvo prijateljev mladine Metlika
Društvo prijateljev mladine Murska Sobota
Društvo prijateljev mladine Zagorje ob Savi
Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje
Medobčinsko društvo prijateljev Ajdovščina
Medobčinsko društvo prijateljev mladine Celje
Mladinski dom Malči Beličeve
Občinska zveza prijateljev mladine Šentjur
Osnovna šola Kolezija
Vrtec Viški Gaj, Ljubljana
Zavod Viški vrtci, Ljubljana
Zveza prijateljev mladine Domžale
Zveza prijateljev mladine Idrija
Društvo prijateljev mladine Pesnica
Strokovni center Frana Milčinskega Smlednik

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.