FAQ

Ali lahko tudi jaz obdarujem katerega izmed otrok?

Seveda, v akciji lahko sodeluje vsak, ki se odloči z darilom, kakršno si je posamezni otrok zaželel, razveseliti tega otroka. Za pridružitev akciji kliknite tukaj.

 

Ali lahko obdarim več otrok?

Vsekakor, če ste tega zmožni, lahko obdarite tudi več otrok. To storite tako, da pri izbiri izberete več pisem.

 

Ali lahko zamenjam pismo, ki sem si ga izbral?

Lahko. Željo po zamenjavi pisma nam pošljite na e-naslov [email protected]otri.si s pripisom v subject/predmetu: zamenjava pisma (primer).

 

Ne morem uresničiti želje. Ali lahko kupim kaj drugega?

Otroška želja naj bo vaše vodilo, če je seveda v okviru vaših zmogljivosti in dosegljivosti. Če je želja neuresničljiva, se ji skušajte približati s podobnim darilom, primernim starosti otroka. Lahko pa poiščete drugo pismo, v katerem zapisano željo lahko uresničite.

 

Otrok si je v pismu zaželel več različnih reči. Moram kupiti vse?

Otroške želje so brezmejne, nikjer pa ni rečeno, da bodo vse uresničene. A že če bo uresničena ena izmed njih, bo to precej več, kot bi ta otrok dobil sicer.

 

Ali lahko oddam paket tudi kakšen dan prej ali pozneje?

Če darila ne morete dostaviti v roku, nas, prosimo, o tem obvestite na [email protected] s pripisom v subjectu/predmetu: Čas oddajanja darila (primer). Skupaj bomo poskušali najti rešitev.

 

Premislil/a sem si, ne želim sodelovati. Lahko pismo »vrnem«?

Prosimo, da nam to sporočite na [email protected] s pripisom v subjectu/predmetu: Vračilo pisma (primer). Spoštujemo vašo odločitev, otroško pisemce bomo predali drugemu botru.

 

Se lahko podpišem v pisemcu za otroka, ki ga dodam paketu?

Otroke bodo paketi pričakali v prazničnih dneh in dovolimo jim, da tudi oni še naprej verjamejo v tri zimske dobre može. Predlagamo, da podpišete enega izmed njih (Miklavž, Božiček ali dedek Mraz) oziroma tistega, kateremu je otrok napisal pisemce.

 

Ali je poleg tistega, kar si je otrok zaželel, dovoljeno dodati v paket še kaj, na primer kakšno sladkarijo, oblačilo, igračo, šolske potrebščine?

Če boste lahko darilu dodali še kaj, boste s tem otroku naredili še večje veselje. Prosimo le, da ne prilagate svežega sadja, saj se lahko v času, ko je darilo v skladišču ali na poti, pokvari.

 

Zanima me, kakšen je postopek v primeru, če bi moral ali želel otrok zamenjati oblačila ali bi se morebiti še v garancijskem roku tehnična igrača pokvarila. Ali jaz spravim račune, ali jih pošljem vam, ali jih priložim v paket?

Veliko je možnosti, da otrok ni iz istega kraja kot vi, torej vaših daril ne bo mogel zamenjati. Verjamemo, da boste znali izbrati primerna oblačila/darila zanj. Že to, da bodo nova, je verjetno več, kot je ta otrok kdaj imel. Seveda si račun lahko spravite in vas pozneje mi, če bi bilo to potrebno, obvestimo.

 

Na risbici je ime Nika 131, v vašem e-sporočilu pa Jaka 432. Za koga torej pošljem?

Oznaka vašega paketa je CE01_131_NIKA. Jaka je v sporočilu naveden zgolj kot primer.

 

Ob prijavi sem napisal, da bom darilo osebno prinesel k vam. Zdaj vem, da mi to ne bo uspelo. Lahko darilo pošljem po pošti?

Seveda lahko paket pošljete tudi po pošti na naslov ZPM Ljubljana Moste-Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana. Na paket obvezno nalepite oziroma dopišite kodo otroka, ki ste jo prejeli po elektronski pošti (QR-znak in zapis kode v obliki CE01_131_NIKA – primer).
Prosimo le, da vračunate 3 dni za prejem paketa in nas o tem prej obvestite na [email protected] s pripisom v subjectu/ predmetu: Oddajanje darila po pošti (primer).

 

Ali lahko darilo oddam tudi kje drugje, ne samo v Ljubljani?

Trudimo se, da bo vam kar najbolj približali lokacije za oddajo daril. Če niste prave lokacije izbrali že med prijavo, nas prosim o tem obvestite. Letos lahko izbirate med spodnjimi možnostmi:

LJUBLJANA

NASLOV: ZPM Ljubljana Moste-Polje, Proletarska 1, Ljubljana
KONTAKT: Estera 040 760 515

URNIK:
vsak delovnik od 08.00 do 17.00
sobota, 03. 12. 2016, od 15.00 do 19.00
od sobote, 10. 12., do ponedeljka, 12. 12. 2016, od 10.00 do 19.00
petek, 16. 12. 2016, od 10.00 do 19.00
sobota, 17. 12. 2016, od 08.00 do 15.00

Pošta
NASLOV: ZPM Ljubljana Moste-Polje, Za TRI zimske botre, p.p. 2753, 1110 Ljubljana
Rok oddaje darila na pošto: najkasneje do 12. 12. 2016

MARIBOR

NASLOV: RADIO CENTER, Žitna ulica 12, Maribor (zraven Spara)
KONTAKT: Anita 041 860 385
URNIK: vsak delovnik od 07.00 do 19:00 in ob sobotah od 07.00 do 15.00
DATUMI: od 05. 12. do 14. 12. 2016

KOPER

NASLOV: Podjetje Parichat (zavarovalno zastopništvo)
Ferrarska ulica 14 (na Ogrlici, zraven hotela Vodišek)

KONTAKT: Maja 041 345 625
URNIK: vsak delovnik od 12.00 do 17.00
DATUM: od 05. 12. do 14. 12. 2016

LUCIJA

NASLOV: Foto Quicklab, Obala 114 (TPC Lucija)
KONTAKT: Maja 041 345 625
URNIK: vsak delovnik od 08.00 do 19.00, sobota od 09.00 do 13.00
DATUM: od 05. 12. do 14. 12. 2016

 

Darilo sem naročil prek spleta. Bojim se, da dostava ne bo pravočasna. Kako lahko to uredimo?

Če darila ne morete dostaviti v roku, nas, prosimo, o tem obvestite na [email protected] s pripisom v subjectu/predmetu: Poznejša dostava darila (primer). Skupaj bomo poskušali najti rešitev.

 

Kako naj zaupam, da bo darilo res prišlo v roke pravega otroka? Kako sledite poti darila?

Ves namen, trud ter naše in vaše delo so namenjeni temu, da razveselimo otroka z darilom, ki si ga je zaželel. Otroška pisma prejmemo iz različnih slovenskih izpostav ZPM (Zveze prijateljev mladine Slovenije) in njim tudi dostavimo darila. Odzivi o sreči otrok so presunljivi.
Vsa naša akcija temelji na delu ter na zaupanju in veri v dobro. Mi verjamemo v to, da ste v paket zapakirali primerno darilo, vi pa nam morate zaupati, da bo to prišlo v prave roke. Ob koncu akcije bomo z vami delili tudi nekaj utrinkov sreče ob predaji daril. Z akcijo Trije zimski botri skupaj pomagamo predvsem staršem oziroma skrbnikom otrok, ki sami darila svojemu otroku ne morejo kupiti.

 

Otrok si je zaželel darila, ki presegajo moj proračun. Česa takega še svojemu otroku ne bi kupil! Ali so to res otroci iz socialno ogroženih družin?

Vsi otroci, ki so vključeni v našo akcijo, prihajajo iz socialno ogroženih družin in iz nespodbudnih družinskih okolij. Predlagajo jih centri za socialno delo, patronažne službe zdravstvenih domov in svetovalne delavke osnovnih šol in vrtcev, v katere so otroci vključeni. Veliko vključenih otrok je tudi vzgojno zanemarjenih. Seveda pa so lahko želje otrok brezmejne. Tudi ti otroci si tako lahko zaželijo kaj večjega in nedosegljivega, s čimer ni nič narobe. Veseli bodo kakršnega koli darila, saj ga sicer ne bi dobili.

 

Nimam časa nakupovati daril, rad pa bi sodeloval v akciji. Lahko morda nakažem denar? Če da, za kaj bo ta denar porabljen?

Denar lahko nakažete v sklad akcije Trije zimski botri, ki ga vodi Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje na TRR SI56 3300 0000 1303 865 z referenco SI00 500, namen 3 (Trije) zimski botri. Z zbranimi sredstvi sklada se kupujejo darila za otroke, ki jih žal niso prejeli, ker je darovalec, čeprav se je prijavil, pozneje odstopil od akcije ali ker je bilo na voljo manj darovalcev, kot je želja oziroma pisem otrok iz socialno ogroženih družin in nespodbudnih družinskih okolij.

 

Otrok si je zaželel smučarski kombinezon, toplo zimsko obutev in še smuči! To je res drago darilo!

Seveda. Želje otrok so lahko brezmejne. Tudi ti otroci si tako lahko zaželijo kaj večjega in nedosegljivega, s čimer ni nič narobe. Veseli bodo kakršnega koli darila, saj ga sicer ne bi dobili, tako da ni treba uresničiti vseh želja.
Na srečo pa nekatere trgovske hiše prodajajo kombinezone in toplo zimsko obutev tudi po zelo sprejemljivih akcijskih cenah, kar je smiselno preveriti.

 

Otrok si je zaželel smučarski kombinezon, toplo zimsko obutev in še smuči! Revni otroci pa res ne smučajo! Nas zavajate?

Verjetno res ne smučajo, ker si tega ne morejo privoščiti. Si pa želijo, tako kot otroci iz socialno neogroženih družin, ki lahko svoje sanje uresničijo. Če imate možnost, kupite eno stvar (npr. kombinezon in dodajte rabljene, a uporabne smuči).

 

Doma imam veliko oblačil, ki bi jih podaril. Lahko to zavijem v darilo za otroka?

Lepo vas prosimo, da otroku podarite vsaj eno izmed daril, ki si jih je zaželel, in če so to oblačila, naj bodo nova. Vsekakor pa lahko rabljena, a čista oblačila podarite na ZPM Lj. Moste-Polje, Proletarska cesta 1, Ljubljana, telefon: 01 544 30 43.

 

Otrok si je zaželel stvar, za katero ne vem, kaj je.

Uporabite računalnik in na njem spletni brskalnik, morda povprašajte prijatelje. Zagotovo vam bo kdo znal pomagati. Lahko pišete tudi nam na [email protected] s pripisom v subjectu/predmetu: neznano darilo (primer), mi pa bomo poskušali razvozlati uganko.

 

Otroku bi rad pomagal dalj časa. Kaj lahko naredim?

Pokličite na telefonsko številko projekta Botrstvo 01 544 30 43 oziroma pišite na [email protected] ZPM Ljubljana Moste-Polje, kjer bodo pregledali družinsko situacijo otroka in preverili nadaljnje možnosti trajnejše pomoči.

 

Doma imam še kitaro/kolo/sintesajzer/ … ki bi ga rad komu podaril. Lahko to dostavim vam, čeprav si otrok nič od tega ni zaželel?

Seveda. A prosimo vas, da najprej poskrbite za darilo, ki si ga je otrok zaželel. Celoten projekt je namreč zasnovan na uresničevanju konkretnih želja posameznih otrok. Vse dodatne stvari pa so seveda dobrodošle in jih lahko prinesete skupaj z vašim darilom.

 

Kako naj zapakiram darilo? Kakšen mora biti paket?

Obliko paketa prepuščamo vaši domišljiji in ga poglejte z otroškimi očmi. Nam je pomembno le, da je paket trdno zalepljen in opremljen s kodo otroka in QR-kodo, da bo v enem kosu prišel do pravega otroka.

 

Lahko kodo otroka napišem na roke ali mora biti natisnjena?

Vsekakor je koda lahko napisana na roke, a naj bo napisana na veliko in čitljivo, da je ne bo mogoče spregledati ali odlepiti. QR-koda pa mora biti natisnjena, saj nam to močno olajša pot darila do otroka, ki je pismo napisal.

 

Oddala sem darilo brez QR-kode. Kaj zdaj, bo darilo sploh dostavljeno otroku?

Darilo bo seveda dostavljeno otroku. Vendar bo pri tem potrebne več naše pomoči, da primerno označimo in prepošljemo paket.

 

Tudi v prihodnje želim biti obveščen o vašem delovanju.

Vsi, ki ste do zdaj sodelovali v akcijah Treh zimskih botrov, boste o vseh naših dejavnostih obveščeni tudi v prihodnje (z elektronskimi sporočili ali brezplačnimi SMS-obvestili). V primeru, da si tega ne želite več, nam pišite, in izločili vas bomo iz skupine obveščanja.

 

Ne želim več prejemati e-sporočil/SMS-obvestil. Kako se lahko odjavim?

Odjava je preprosta. Na dnu e-sporočila imate povezavo za odjavo od prejemanja e-sporočil.
Za odjavo od prejemanja SMS-sporočil na številko 6001 pošljite SMS sporočilo z vsebino 3ZB STOP.

Zahvaljujemo se vam, da vas je na neki točki projekt pritegnil in da smo z vašo pomočjo obdarili otroke.